
Copyright Legislation Amendment Bill 2004  
 
Public hearing 6 December 2004  
 
Question on Notice from Senator Ridgeway 
 
 
How do libraries fall under the definition of "carriage service providers"? 
 
Answer provided by Ms Sarah Waladan, Executive Officer Australian Digital 
alliance; Copyright Adviser, Australian Libraries Copyright Committee. 
 
I am not aware of any reason why universities and libraries would not be covered by 
the definition of carriage service provider (CSP) in the Telco Act if the 
university/library fits within the terms of section 87 of the Telco Act (which defines a 
CSP). 
  
Broadly speaking, a university/library will fit within the terms of section 87 if it 
supplies a "listed carriage service" to "the public" using a "network unit" owned by a 
"carrier", or if the university/library fits within the definition of "carriage service 
intermediary". 
  
Internet access services are definitely a "listed carriage service", and would be 
supplied to "the public" if (again, broadly speaking) supplied outside the "immediate 
circle" of the university/library. The immediate circle of a library/university would 
not ordinarily be taken to include ordinary public library users or university students 
and the like (who were not officers or employees of the university/library). "Network 
unit" basically means a telco line connecting Australian places over 500 metres apart. 
In summary, I can envisage many situations where a university/library would satisfy 
the definition of CSP. Equally, there may also be situations where the 
university/library is not covered, particularly where the university/library is itself 
providing content hosting services which may or may not be a "listed carriage 
service".  
  
"Carriage service intermediary" is intended to cover commercial agents, dealers and 
distributors of telecommunications services - there is a "for reward" element to this 
concept that the libraries/universities might not satisfy in many cases. 


