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SENATE LEGAL AND CONSTITUTIONAL AFFAIRS COMMITTEE
QUESTIONS ON NOTICE TO ATTORNEY-GENERAL’S DEPARTMENT

RESPONSE TO QUESTIONS ON NOTICE
BY SENATOR LUDWIG

Senator Ludwig asked the following questions: 

 
1. Re Clause 6, table 1, items 6 & 7 refer to a "loans business", but this is not

defined in Clause 5 definitions. Question arises - is a loans business:
a) any business that conducts a loan, or
b) a business that provides loans in the course of business, or
c) a business in which loaning forms a significant part of the

business, or
d) a business in which loaning forms the substantial part of the

business.

On the same point - the EM states that it is to decide whether the practice of
making loans is "core activity" - it then uses the example of Centrelink and
states it "is not in the business of loan making". That is not true - see Pensions
Loans Scheme, also drought assistance. Where does that leave Centrelink?

In addition, where does HECS/HELP fit into this schema?

Response: Loans business is a business which has as a core or significant or
primary part of its business activities the provision of loans. It is a definition to be
applied to the facts of the whole business activity. In addition the term “business”
is defined in clause 5 of the bill to include “a venture or concern in trade or
commerce whether or not conducted on a regular repetitive or continuous basis”.

The EM clarifies that the Pension Loan Scheme operated by Centrelink is not a
designated service for the purpose of the Bill. In addition Centrelink would not
fall within the definition of the term ‘business’ in clause 5 of the bill.

2. Re Clause 6, table 1, item 9 refers to a "forfaiting business", but this is not
defined in Clause 5 definitions.

a) Therefore the same questions in Question 1 a) to d) hold in regards
forfaiting businesses - please answer accordingly with regards to
forfaiting businesses.

b) Is forfaiting a subset of factoring? If forfaiting is taken to be a subset of
factoring (which is defined) then why list it separately at all?

c) The EM seems to weave between spelling this practice as
"forfaiting" and "forfeiting" which is correct, and if both are, which
will the department adopt for the sake of consistency?
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Response (a): the term ‘forfaiting’ is not defined in clause 5 because
it has its ordinary commercial meaning. It is an understood principle
of statutory interpretation that a word will have its ordinary meaning
unless supplanted by a statutory definition.

The explanatory memorandum on item 9 which uses the term is as
follows

"Item 9 - forfaiting - this item covers forfaiting a bill of exchange or a
promissory note in the course of carrying on a forfaiting business. The
item implements footnote 6 of paragraph 2 of the FATF Glossary
definition of financial institution. (The Australian Dictionary of
Banking and Finance, published by Law Book Information Services in
1997, defines forfaiting as a fixed interest trade financing technique
whereby an exporter who receives a term bill of exchange or
promissory note for the supply of goods and services discounts the bills
with a financial instiltution (the forfaiter) after having accepted the bill
on a without recourse basis. In doing so the exporter passes all risks
and responsibility for collection to the forfaiter in exchange for
immediate cash payment. Forfaiting is common in European trade)
The customer is the person whose bill or note is forfaited."

As with the answer to question 1 forfaiting would need to be a
significant part of the business concerned and whether or not it is a
forfaiting business would be determined by reference to the whole of
the business activity.

(b) The term ‘factoring a receivable’ is used in item 8. The term
‘factoring’ is defined in clause 5.

The two items of “factoring” and “forfaiting” are separate because
‘factoring’ relates to receivables and ‘forfaiting’ relates to bills of
exchange and promissory notes.

The explanatory memorandum for the clause 5 definition of factoring
is as follows:

factoring – the definition leaves the term to be read according to its
ordinary meaning. The definition also provides that the term includes
anything that under the regulations is taken to be factoring for the
purposes of the Bill. This will enable regulations to be made to capture
activity designed to circumvent obligations under the Bill. The words
is taken to be are intended to extend the ordinary meaning. The
definition is not affected by any other definition in the Bill. The term
refers to the practice whereby a ‘person’ (a legal or a natural person),
the factor, advances money to another person in exchange for taking on
that person’s debts.

The explanatory memorandum on item 8 is as follows:
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Item 8 – factoring a receivable - this item implements paragraph 2
(see footnote 6 to paragraph 2 of the FATF Glossary definition of
financial institution) – see also explanatory memorandum to definition
of term factoring in clause 5. The customer is the person whose
receivable is factored. (The Australian Dictionary of Banking and
Finance, published by Law Book Information Services in 1997, defines
a receivable as claims held against customers and others for money,
goods or services)

(c) Forfaiting is a commercial term as described above. Forfaiting has
its ordinary meaning. The different usage refers to different activities.

3. Re repeated definition of "consumer" in Clause 6 Table 1, is there any reason
why, for simplicity's sake, the definition of consumer could not be moved to
Clause 5?

Response: the term ‘consumer’ is not used in clauses 5 or 6. However
the word ‘customer’ is defined in clause 5 with reference to clause 6.
The purpose of the tables in clause 6 is to precisely identify
services/activities for which the provider will become a reporting
entity with obligations under the Bill. The purpose of identifying the
customer in each item in the tables is for the purpose of ensuring that
reporting entities identify that person before providing the designated
service.

4.
a) Regarding the explicit differentiation of accounts held by trustees, building
societies and credit unions as opposed to general account providers, why is
this necessary?

b) Re Clause 6, table 1, and the difference in construction of Items 15 (where
an 'account provider' is referred to) and 18 (where one is not), is this
intentional? If it is, then why are Items 16 and 17 necessary?

Response;

a) This is necessary because of the different legal status of these entities. It is
necessary to identify the legal entity to be able to define the nature of the
service the particular entity can provide

b) Item 15 is drafted to take account of the fact that a building society etc
cannot provide cheque accounts itself but may be able to provide a cheque
facility whereby a customer can draw a cheque on an account held by the
building society etc.

The same comment applies to Item 16 whereas item 17 designates a very
different service (the difference from item 15 being that the ADI etc is the
issuer of the instrument against itself (eg where a bank issues a bank cheque to
a person who presents at a bank with the money but does not have an account
with the bank) rather than being the provider of a facility which enables a
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customer to draw a cheque on an account provided by a third party. Item 15
can be grouped with item 19 because the legal status of the provider is the
same in both items. Similarly items 14 and 18 and 16 and 20 can be grouped
together.

5. Regarding Clause 5 - why has no proper definition of 'issuing authority',
'issuer' or 'issuer' been given, as is the case with other Acts, and does this have
any effect on whether (for example) a traveller using traveller's cheques would
be conducting a designated service under clause 6 table 1 item 25.

Response: These terms are not defined because they have their ordinary
meaning. The Bill does not provide a dictionary of all terms used in it. A
traveller using a traveller’s cheque to pay for goods or services or to obtain
currency is not issuing the traveller’s cheque and would not be conducting a
designated service.

6. For the sake of simplicity, clarity and ease of use, why is there a number of
definitions that appear outside the definitions section, and why can't they be
moved there? See also Question 3.

Response: Where terms in clause 5 are defined by reference to other clauses
in the Bill which in turn are wholly devoted to defining the term this is
generally because the term in fact represents a more complex concept. This is
a common drafting technique.

7. In regards to the KYC regime in Part 2 Division 2 - is the exemption broad
enough to include a circumstance where an existing customer was seeking to
access a different designated service for the first time (i.e. in this way you
would eventually reduce the number of non-CDD compliant existing accounts
by attrition)? Wouldn't it be desirable in such instances to get the reporting
entity to do the KYC test at that point?

Response: The exemption covers the provision of any designated service to an
existing customer. However, if the customer in accessing a new designated
service presented a different increased risk, as part of ongoing due diligence
obligations the reporting identity may need to verify the identity of the person.
For example a bank has an existing customer who has conducted low level
transactions on their account over a period of time (item 3 of table 1). The
customer then requests the same institution to sell him a significant amount of
shares in a company (item 35). The cost of the shares is demonstrably
inconsistent with the customer’s existing profile. This scenario would trigger
a suspicious matter reporting obligation under clause 41 and the financial
institution would be required to take action, including possibly verification of
the customer’s identity under clause 29.

8. With regards to the EM description of clause 28 "Scope" on page 74 - is this in
error, and if not, what does it mean?
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Response: This is not an error. The EM is using the same sub-heading used in
the clause itself. Subclause 28(1) defines the category of services, described as
post-commencement designated services which are exempt from cl.32 and 34.

9. With regards to Table 1 in the EM, can the Department please provide a copy
of the table showing what levels of compliance it estimates will be reached as
a result of passage of this legislation (assuming no further amendments)?

Response: Table 1 reflects the assessment of the FATF of Australia’s current
level of compliance. FATF’s compliance assessment is not just about the
legislation as it involves an assessment of the effectiveness of the legislation.
Further, the FATF methodology for addressing compliance is extensive.
Completion of Australia’s Mutual Evaluation required a 2 week onsite visit by
a team of 6 evaluators and several months of information gathering and
analysis. The Bill, however, will significantly improve Australia’s overall
level of compliance.

10. In regards clause 6(7) is it the case that behaviour which is non-criminal could
effectively be criminalised via simple regulatory addition to the table? Can the
Department please provide any other examples of legislation where this is so

Response: No. The bill does not criminalise the provision of designated
services. It provides certain regulatory obligations, which must be met where
certain services are provided. Failure to meet those regulatory obligations can
lead to civil or criminal penalties.

The following is the text of the response to the question on notice of 15
November which outlines the purpose and intent of subclause 6(7):

Subclause 6(7) is designed to provide a means to amend an item in a
table in clause 6 in circumstances where new products of a similar kind
to the existing designated services are created or structured in such a
way that they would not be covered by existing items in the tables or
where an industry or sector identifies and attempts to exploit a
loophole in the table. Regulations will be disallowable instruments
and subject to the normal procedures under the Legislative Instruments
Act 2003.




