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Question No. 15

Senator Crossin asked the following question at the hearing on 31 October 2006:

(8 What requirements are there for ongoing professional development of registered marriage
celebrants?

(b) What reviews are undertaken by the department of registered marriage celebrants?

(c) Hasthe Department established an Advisory Panel of Marriage Celebrants and stakeholders to
advise and assist the Registrar of Marriage Celebrants? If not, will it consider it?

The answer to the honour able senator’s question is as follows:

(a) Professional development obligations are a legislative requirement of all Commonwealth-
registered marriage celebrants — s.39G of the Marriage Act 1961 and Regulation 37M of the
Marriage Regulations 1963 refer. The requirements are for these marriage celebrants to undertake
at least two professional development activities each registration year, including any activity that
has been set by the Registrar of Marriage Celebrants as compulsory for that year, and must total at
least five hours. A marriage celebrant must not include any activity that he or she has undertaken in
the preceding five years.

(b) Amendmentsto the Marriage Act 1961 which took effect on 1 September 2003 introduced a
requirement that the Registrar of Marriage Celebrants review the performance of each
Commonwealth-registered marriage celebrant. A review must be conducted not later than five
years from the date of appointment or the date of the last review. A review can be conducted by the
Registrar of Marriage Celebrants at any time if circumstances demonstrate the need for it.

In considering a marriage celebrant’ s performance, the Registrar must take into account any
complaint dealt with by the Registrar, any information received concerning the marriage celebrant’s
performance, whether the marriage cel ebrant has complied with the Code of Practice, whether the
marriage celebrant has undertaken the required professional development, whether the marriage
celebrant has provided the required Annual Returns, and whether the marriage celebrant has
developed any physical or mental incapacity that prevents him or her from continuing as a marriage
celebrant — s.39H of the Marriage Act 1961 and Regulation 37N of the Marriage Regulations 1963
refer.

(c) No. The Department is considering ways to improve liaison with marriage celebrant
associations and has recently sought comments from associations on ways to establish a regular
liaison group.



