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Agency - Comcare 

DEEWR Question No. EW0765_12

Senator Abetz asked on 19 October 2011, Hansard page 76 

Question

COMCARE - OHS Act & transitional arrangements 

Mr O'Connor: I believe it is in the current legislation. In the current legislation, the 
Occupational Health and Safety Act 1991, that the accreditation by the Safety, Rehabilitation 
and Compensation commission— Senator ABETZ: No, the bill that is currently before the 
parliament does not have a provision for transitional arrangements for trainers that we are 
talking about, does it? Mr Kibble: We will take that on notice, just have to make sure. 

Answer

Comcare has provided the following response.

Clause 5 of the Work Health and Safety (Transitional and Consequential Provisions) Bill 
2011 includes authority to make regulations of a transitional, application or saving nature 
relating to the repeal of the Occupational Health and Safety Act 1991 and enactment of the 
Work Health and Safety Bill 2011.

The current policy intention is to draft a transitional provision/s that will deem a health and 
safety representative training course that is accredited by the Safety, Rehabilitation and 
Compensation Commission to be approved by the Regulator for the purposes of clause 72(1) 
of the Work Health and Safety Bill 2011 for 12 months following commencement of the Bill.


