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Question 
 
On what basis does Comcare understand that it is "usual" for superannuation funds to 
require a 5% employee contribution in these circumstances? 
 
Of the four Commonwealth public service schemes – PSS, CSS, PSSAP, and Australian 
Government Employees Superannuation Trust – how many require a 5% employee 
contribution in these circumstances? 
 
Answer 
 
Further to information previously provided, Comcare has provided the following additional 
response: 
 
Comcare understands that a majority of Comcare claimants that are paid weekly benefits 
under sections 20/21/21A of the Safety, Rehabilitation and Compensation Act 1988 are 
required by their superannuation fund to make a 5% employee contribution when the 
employee was on long term workers’ compensation benefits prior to retirement. 
 
Of Comcare’s 1,216 claimants being paid weekly benefits under sections 20/21/21A as at 6 
September 2009:  
• 649 or 53% were members of the CSS which required a 5% contribution1;  
• 537 or 44% were members of the PSS which required at least a 2% contribution2;  
• two (2) or 0.01% were members of PSSAP which did not require an employee 

contribution3; and  
• 28 or 2% were members of the AGEST which also did not require an employee 

contribution4.    
 
 

                                                 
1 Australian Reward Investment Alliance (ARIA) issued guidelines consistent with the requirements of the Superannuation Act 
1976 and the Public Sector Sector Superannuation Scheme Trust Deeds for its schemes (CSS, PSS) effective from 1 July 2008 
where an employee is absent on compensation leave for 12 or more weeks. 
  These guidelines stipulate that for employees under CSS who are on compensation for 12 or more weeks, the member must 
pay contributions of at least 5%, even if they were paying 0% before starting the compensation leave.  This 5% rate is from the 
original date the compensation leave commenced.     
2 Members of the PSS on more than 12 weeks compensation are obliged to pay between 2% and 10% dependent upon the rate 
of contributions made over the four pay periods prior to the commencement of compensation leave, even if that contribution was 
0%.  The determined rate is from the date the leave commenced. 
3 Members of the PPSAP were not obliged to make contributions prior to the introduction of the 1 July 2008 changes and are not 
required to commence contributions while on compensation leave. 
4 Information provided from AGEST 
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