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DEEWR Question No. EW0357_10 
 
Senator Cash asked on 4 June 2009, EEWR Hansard page 34. 
 
Question 
 
Consequences for YA recipients who undertake further study, such as a second degree 
 
Senator Cash—Under the proposed budget changes to the independence test for youth 
allowance, students currently receiving youth allowance as a result of the current workforce 
participation criteria will be grandfathered and will therefore retain their youth allowance 
eligibility throughout their course. Is it proposed that they would then lose their youth 
allowance if they go on to pursue further study, such as a second degree, or if they transfer 
the university at which they are studying part-way through their course? 

Senator Nash—That’s a good question. 

Dr Morehead—I will take that on notice. 
 
Answer 
 
Youth Allowance is administered under the Social Security Act 1991. Section 1067A (10) 
states that “a person is independent if the person has supported himself or herself through 
paid work” and then stipulates the elements for establishing independence through this 
criterion.  
 
Once a student has established their independence for the purposes of qualifying for the 
independent rate of Youth Allowance, the student will retain their qualification as an 
independent Youth Allowee through the period of their studies, including if they pursue a 
second degree or transfer to a different university.  


