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Question: 
 
1. What requirements will universities need to meet in order to receive a three year CGS 

agreement, with regard to: 
a. Governance; 
b. Quality; 
c. Financial reporting; and  
d. Data reporting? 

 
Answer: 
 
Commonwealth Grant Scheme 
 
To receive funding under the Commonwealth Grant Scheme (CGS), higher education 
providers are required to enter into a funding agreement with the Commonwealth.  From 
2008, funding agreements will refer providers to the need to comply with specific 
requirements in relation to governance, quality and data reporting, as outlined below: 
 
• In relation to governance, a provider will be required to acknowledge that its basic 

grant amount for a year will be reduced under section 33-17 of the Higher Education 
Support Act 2003 (HESA) if it does not comply with the National Governance Protocols 
(and the Higher Education Workplace Relations Requirements) specified in the 
Commonwealth Grant Scheme Guidelines at any time.  

• In relation to quality, a provider will be required to comply with the requirements 
specified in division 19-C of the Higher Education Support Act 2003 (HESA). 

• In relation to data reporting, a provider will be required to provide such statistical and 
other information that the Minister for Education, Science and Training requires by 
notice under section 19-70 of HESA. 

 
Providers are also required to comply with the requirements specified in section 19-10 of 
HESA in relation to financial information.   
 
The Department will be consulting with the sector in relation to possible changes in financial 
reporting arrangements that may flow from the Australian Government’s proposal to seek 
referral of State/Territory powers in relation to financial reporting and auditing and on the 
operationalisation of the HESA requirements on quality. 
 




