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Topic:   Union levies-tax deductibility 

Hansard Page:  E36 

 

Senator Bushby asked  
Are special levies raised by unions of their members tax deductible by the members? 

Mr D’Ascenzo—We do have a ruling on special levies, particularly levies developed for 
hardship purposes, but I am not quite sure what the answer is. 

Senator BUSHBY—Can you take it on notice to provide the full details of which levies may be 
tax deductible and, if some are not, which ones are not and why? 

Mr D’Ascenzo—I will cover what we have and what the range of that information is. 
 
 
Answer: 
 
The Tax Office has published two Taxation Rulings in relation to the tax treatment of 
payments by members to unions.  The Taxation Rulings provide the Commissioner’s 
interpretation of the law.  The two relevant Taxation Rulings are: 
 
Taxation Ruling TR 2000/7 Income tax: subscription, joining fees, levies and 
contributions paid to associations by individuals.  
 
• This Ruling covers the deductibility of levies generally under sections 8-1 and 

25-55 of the Income Tax Assessment Act 1997 (the Act).  Broadly, periodic 
subscriptions paid by a person for membership of a trade, business or 
professional association are deductible under section 8-1 of the Act where the 
principal activities or the trade, business or professional association are relevant 
to the gaining or producing of assessable income by the member, or the carrying 
on of a business by the member for the purpose of gaining or producing 
assessable income.   

 
• Where a payment cannot satisfy the requirements of section 8-1 of the Act, a 

deduction is allowable to the person under section 25-55 of the Act if the 
payment is made for membership of a trade, business or professional association.  
This deduction is limited to a maximum of $42 in an income year for payments in 
respect of each association to which the person belongs.   

 
• In addition, at paragraph 10 the Ruling advises that the payment of a special levy 

or contribution by a person to a trade, business or professional association is an 
allowable deduction under section 8-1 of the Act where the purpose for which it 
is made is clearly linked to the activities by which the assessable income of the 
person is derived. 
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• Paragraph 12 in the Ruling specifically advises that levies or contributions paid to 
assist families of employees suffering financial difficulties as a result of 
employees being on strike or having been laid off by their employers are not 
allowable deductions under section 8-1 of the Act. In addition, these types of 
levies and contributions are not deductible under section 25-55 of the Act because 
they are not payments for membership of a trade, business or professional 
association. 

 
 
Taxation Ruling TR 2002/7 Income tax: deductibility of payments to strike funds.   
 
• This Ruling applies to the class of persons who make payments to strike funds 

and contingency strike funds and to the class of arrangement in which the above 
class of persons make payments to such funds  Once again, the Ruling advises 
that payments of these types to strike funds or contingency strike funds are not 
deductible under sections 8-1 or 25-55 of the Act.  

 
 
 




