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Question:  115 
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Date set by the committee for the return of answer: 7 July 2017 

Does the rostering system identify when enterprise bargaining agreement requirements for breaks are 
breached, for example if a rostered shift is entered without a meal break? 

If so, what action is taken when a potential breach is flagged by the rostering system? 

Are rosters regarded as a guide, or a direction? 

Answer 

1. No. Kronos, DPS’ rostering system, includes start and end times of planned shifts. It does not 
include separate times for meal breaks. DPS policy requires PSS officers to have a meal break of 
39 minutes no later than 5 hours into their shift, and it is not possible for the rostering system to 
know if an individual does not take a meal break. 

2. N/A  
3. Rosters are not a direction. A roster satisfies the requirements of clause 403 for employees to be 

provided “with shift rosters that specify the days on which the employee is required to work and 
the commencing and finishing time for the day”. 

 


