
 
 
 
 
 

Dear sir/madam 
 
Thank you for replying to my email dated 3  february  2005. 
 
I have also attached copies of my current contract arrangements. 
 
In your letter there are certain criteria to determine whether you are deemed a 
contractor or not .As you will see in the contract it will state that we are contractors, 
however I can point out some differences. 
 
 
 The prime contractor determines 
 
 

• Where we work 
 

• The hours that we work 
 

• That we cannot perform work for other transport companies 
 

• That we do not have a separate place of work 
 

• That we cannot advertise for other work in their hours 
 

• That we have to wear the company uniform, have signage, and 2 way radio’s 
in the vehicles. 

 
• They pay work cover for sole trader drivers 

 
 
 
They do not pay super, even for sole traders. They now get around super and work 
cover by making new drivers form companies , thus absolving themselves of any 
costs or blame. 
 
 
 
 
Areas of the agreement that are of interest 
 
 
 



Clause 3.1 (b)   The supply of uniforms 
 
 
Clause 3.6   You can use a substitute driver , only if the prime contractor approves 
 
 
Clause 3.8.2  Installation of 2 way radios  
 
 
Clause 3.8.3  Sign writing 
 
 
Clause 4.2 (c)  Rates include superannation 
 
 
 
Clause 15  States that this agreement comes into effect on the 25th of September 2000 
for 36 months. However it may continue at their discretion. Which it has now for 4 
and a half years with no rate increase. 
 
 
The hourly rates on page 12 from September 2000, are still the current rates, which 
include super payments, even though the SG  has increased from 8% to 9% in that 
time. 
 
 
So even as contractors, our work, just as employees are, is determined by our prime 
contractor in all respects. Only we do not get sick pay, holiday pay, and more 
importantly super. 
 
 
The drivers are making , after costs, $25,000 to $30,000 a year with no benefits. And 
NO ONE is paying super. The drivers cant afford to, and the transport companies, 
through slick contract wording wont. 
 
 
Thank you 
 
 
 
 


