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Thank you for your recent letter to the Secretary of the Department of Education,
Employment and Workplace Relations, Ms Lisa Paul PSM, conceming further questions
in relation to the Inquiry into whistle blowing protections within the Australian
Government public sector (the Inquiry). Ms Paul has asked me to respond on her behalf.

You asked three questions, one directly relating to our submission and two of additional
interest, each of which I will address separately below.

1. The ‘difficulties in giving protection to people outside immediate Government
employment, such as contractors, consultants and volunteers.’

Section 16 of the Public Service Act 1999 (PS Act) provides protection to whistle blowers
employed under the PS Act. Tam advised that this protection does not extend beyond PS
Act employees and therefore does not cover contractors, consultants and volunteers who
work in APS agencies.

Other than the Defence Whistiebiower Scheme, which I understand the Department of
Defence has discussed in its submission to the Inquiry, the Department is not aware of
any other Commonwealth legislation that provides whistle blower protections for
contractors, consultants and volunteers in broader Australian Government employment.

Given current legislative protections would not appear to cover contractors, consultants
and volunteers, the question arises as to whether or not it is appropriate to extend
protection to these groups. The Australian Public Service Commission (APSC) has
provided a submission canvassing options to address this issue. To this end, the APSC
would be best placed to elaborate.
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2. The extent to which ‘deeming’ provisions have been used to bring persons into
the category of ‘employee.’

Due to the devolved environment within which APS agencies operate, we are notin a
position to provide definitive advice on all approaches taken across the Commonwealth
public sector in relation to deeming provisions. However, ] can provide threc examples
of where I understand that some form of ‘deeming’ may occur more generally within the
APS.

Firstly, I am advised that the Financial Management and Accountability Act 1997 (FMA
Act), which in general applies only to Australian Government entities, contains provisions
that deem external contractors who provide financial related services to FMA Act
agencies as ‘officials’ for the purposes of the FMA Act. For example, a payroll provider
or salary sacrifice provider, conducting wortk on behalf of an APS agency for the benefit
of that agency’s employees, would meet the definition of ‘official’ for the purposes of the
FMA Act. Should the Inquiry require further information on the arrangements under the
FMA Act, the Department of Finance and Dercgulation would be best placed to assist the
Inquiry.

Secondly, 1 am advised that section 16(4) of the Occupational Health and Safety Act 1991
deems that the general duty of care that applies to employees in the Commonwealth
scheme is to also apply to contractors over ‘matters” which employers have control or
would reasonably be expected to have control. Comcare would be best placed to provide
further information on these legislative requirements to the Inquiry if required.

Finally, the Long Service Leave (Commonwealth Employees) Act 1976, which has general
application to Commonwealth employees, also contains a deeming provision. Section
10(2) of that Act deems that a person who constitutes (or is acting as) a public authority
of the Commonwealth, a person who is (or is acting as) a member of such an authority, or
a person who is a deputy of a member of such an authority, is deemed to be employed in
‘Government service’ for the purposes of that Act and is therefore entitled to long service
leave under the terms of that Act. My Department is able to provide further information
on the operation of these provisions if required.

You have sought advice as to whether there are any significant barriers to the use of
deeming provisions to recognise persons such as volunteers and contractors into the
category as ‘employees’. In our opinion this is essentially a policy question; both in
terms of the specific purpose within which deeming is proposed 1o be used. Having said
that, considerable care would need to be exercised when considering deeming, to ensurc
that 1ts use did not inadvertently assign associated rights and obligations to those deemed
to be “employees’. For example, care would need 10 be exercised when expanding the
definition of employee in the Public Service Act 1999 not to provide deemced employees
with (a) other rights afforded Commonwealth employees such as redundancy provisions
in the Public Service Act 1999 and (b) rights arising from related legislation. By way of
background, the Workplace Relations Act 1996 does not provide for individuals 10 be
deemed 1o be ‘employees’ for the purposes of that Act.



3. The distinctions between a Commonwealth employee, a Commonwealth Office
Holder and a member of the Defence Force.

I can advise the Committee that there is no single definition set out in legislation that
adequately covers these separate categories of employment. With respect to your request
to highlight the differences between the categories you identified, I can advise the
Committee as follows:

1) A Commonwealth employee encompasses persons employed under the PS Act or,
in the case of non-APS employees, employed under other Commonwealth
enabling legislation;

2) Commonwealth Office Holders are not employed under the PS Act and are
appointed either by the Governor-General, Prime Minister or Ministers. The
appointee’s workplace relations instrument is usually a common law contract or a
Determination made under the applicable legislation by the relevant Minister,
Board or the Remuneration Tribunal;

3) Members of the Defence Force fall under the provisions of the Defence Act 1903
and as such, their terms and conditions of service (including whistle blowing) are
separate [0 the general employment conditions within the APS. In recognition of
the unique nature of their service, Commonwealth employment legislation
generally does not apply to Defence Force members.

In the event you wish to discuss these answers further you may do so by contacting

Yours sincerely

f}m Kovacic
December 2008



