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Interoperability — section 72.41

1. Question from the Chair: Most witnesses were concerned by Australia's interpretation
of Article 21(3) of the Convention and argued that it could be interpreted to allow
Australians to assist with prohibited acts in the context of joint military operations
including: planning an attack using cluster munitions, creating rules of engagement that
permit their use by non-parties, providing security for stores of such weapons, refuelling
vehicles transporting cluster munitions, and identifying targets for attacks or calling in
strikes that may involve cluster munitions (see for example Australian Lawyers for
Human Rights, Submission 19, p. [6]). Can you explain the parameters of military
engagement and assistance with Non-States Parties that may use cluster munitions?

Defence response:

a)

b)

d)

The Criminal Code Amendment (Cluster Munitions Prohibition) Bill 2010 (the Bill)
uses the same language as the Convention on Cluster Munitions (the Convention), to
ensure that the Bill accurately reflects the provisions of the Convention.

The Convention provides a balance between humanitarian and security concerns.
Defence is a strong supporter of the Convention on Cluster Munitions. The
Convention addresses the impact of cluster munitions that cause unacceptable
humanitarian harm, while permitting continued military cooperation and operations
with Non-States Parties that may use cluster munitions.

Article 21 of the Convention expressly recognises the importance of continued
military cooperation and operations between States Parties and Non-States Parties.
Such military cooperation and operations are central to the protection of international
security, as well as Australia’s national security. Article 21 will allow Australian
Defence Force (ADF) personnel to continue to support coalition operations involving
Non-States Parties, and will help to protect ADF lives during those combined
operations. In particular, Article 21 will allow Non-States Parties (such as the United
States) to defend the lives of ADF personnel through close air support, even when
cluster munitions might be used.

In an operational sense, the Bill will prohibit ADF personnel from physically firing,
discharging or releasing cluster munitions. The Bill does not prevent ADF personnel
from working in coalition headquarters (conducting planning, providing intelligence
and logistics support), in operations where cluster munitions may be used. Consistent
with Article 21(4), when undertaking these roles, ADF personnel will be prohibited
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from using, transferring, stockpiling, developing, producing or acquiring cluster
munitions, or expressly requesting the use of cluster munitions where the choice of
munitions used is within the ADF member’s exclusive control.

Cluster munitions are most likely to be used in conventional warfare against
conventional forces. Our ally, the United States is likely to continue to retain cluster
munitions in their military inventory and may use them in future major conflicts.
Although the United States has not signed the Convention on Cluster Munitions, the
United States has adopted a cluster munitions policy which aims to minimise the
potential unintended harm to civilians and civilian infrastructure. This policy
includes that by the end of 2018, the United States military ‘will no longer use cluster
munitions which, after arming, result in more than one per cent unexploded ordnance
across the range of intended operational environments’.

The Australian Government policy in relation to Article 21 of the Convention is
consistent with the approach of other State Parties with whom Australia often works
in military coalitions, including the United Kingdom and Canada.

. Question from the Chair: How will the ADF ensure that Australia complies with its
obligations under the Convention in the context of military engagement with Non-States
Parties?

Defence Response:

a)

b)

In the course of military cooperation and operations with Non-States Parties, Defence
personnel will comply with the provisions of the Bill, as well as ADF doctrine,
procedures, rules and directives. These documents are being modified to ensure
consistency with the Convention and the Bill. These changes to ADF doctrine,
procedures, rules and directives will be completed before Australia ratifies the
Convention and the implementing legislation commences.

The ADF is experienced at incorporating the requirements of weapons treaties into
doctrine and procedure and complying with those requirements while working in
coalition operations.

. Question from the Chair: How will ADF balance its positive obligations to discourage
the use of cluster munitions by Non-States Parties with the need to engage in joint
military exercises with such parties?

Defence Response:

a)

Paragraphs 1 and 2 of Article 21 — which set out certain obligations relating to
universality of the Convention — must be read alongside paragraphs 3 and 4 of
Article 21. Paragraphs 3 and 4 of Article 21 were included in the Convention in
order to allow continued military cooperation and operations between States Parties
and Non-States Parties, which is essential to the protection of international security.
These obligations can be undertaken concurrently. The obligation on Australia to
exert influence where appropriate in discouraging the use of cluster munitions will
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b)

not preclude our continued ability to engage in military cooperation and operations
with States not party to the Convention.

The Department of Foreign Affairs and Trade will have primary carriage of realising
the obligations in paragraphs 1 and 2 of Article 21 to encourage Non-States Parties to
sign on to the Convention and discourage the use of cluster munitions. Once
Australia ratifies the Convention, Australia will fulfil the obligations imposed by
paragraphs 1 and 2 of Article 21 as appropriate opportunities arise. For example, this
obligation may be discharged in bilateral or multilateral spheres through oral or
written communications aimed at dissuading or advising States not party to the
Convention against using cluster munitions.

The limitations in the Bill will ensure that Australia and Australians will act
consistently with the object and purpose of the Convention, even when undertaking
military cooperation and operations with countries that are not obliged to comply
with the Convention. Agencies are also working to ensure that ADF doctrine,
procedures, rules and directives are consistent with the Convention.

Retention of cluster munitions — section 72.39

4. Question from the Chair: Some witnesses argue that live sub munitions are not
required for training purposes and have questioned the need for the provision. Human
Rights Watch for example, notes that no UN-accredited clearance organisation is known
to use live submunitions for training purposes (Submission 7, p. 11). Does the ADF
require live cluster munitions for training purposes?

Defence Response:

a)

b)

Yes. The ADF requires the ability to access cluster munitions that they may find as
explosive remnants of war in their current areas of operation as well as those that
may potentially be used against the ADF in future conflicts. The ADF requires this
access so that it may develop counter-measures and train its personnel in detection,
clearance and destruction techniques, as permitted by Article 3(6) of the Convention.
The ADF requires access to live sub-munitions for the development of counter-
measures of a technical nature. ADF explosive ordnance technicians need to be
trained in neutralising bomblets. An explosive ordnance technician is unable to
complete training with simulated bomblets.

The ADF uses both simulated and live cluster sub-munitions in the development of
counter-measures and training in cluster munition and explosive submunitions
detection, clearance and destruction techniques. These simulated cluster munitions
are made specifically for practice purposes, and do not contain an explosive fill.
Some cluster sub-munitions are not available in simulated form, which is why live
cluster munitions are also used.

The live cluster sub-munitions are not part of Defence’s operational weapons

inventory, and are not, in either numbers or configuration, suitable for operational
use by the ADF. The ADF does not have operational stocks of cluster munitions.
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Training and counter-measure samples are not held with any of Defence’s
operational munitions.

d) Retention of cluster munitions samples enables the ADF to familiarise explosive
ordnance disposal personnel with these munitions, to protect ADF personnel against
cluster munition attacks, and to conduct both battlefield and humanitarian clearance
operations.

5. Question from the Chair: Witnesses have called on the government to qualify the
section with wording which gives effect to Article 3(6) of the Convention that the
amount of cluster munitions retained or acquired 'shall not exceed the minimum number
absolutely necessary for these purposes'. Is there any reason why such a qualification
and respecting reporting obligations should not be provided for in the bill?

Defence Response:

a) Article 9 of the Convention requires States Parties to take all legal, administrative
and other measures to implement the Convention, including the imposition of penal
sanctions to prevent and suppress any activity prohibited to a State Party under the
Convention. The purpose of the Bill is to create the necessary criminal offences
under Australian law. The reporting obligations contained in Article 3(8) and Article
7 of the Convention do not require legislative implementation, and can be
implemented through administrative means. This approach is consistent with
Australia’s implementation of other international agreements.

b) It is worth recognising that Australia does not have any operational cluster munition
stocks that it needs to destroy. As permitted by the Convention, Australia has
samples of cluster munitions for the development of and training in cluster munition
and explosive sub-munition detection, clearance and destruction techniques, and for
the development of counter-measures. These training samples will be reported.

c¢) The Bill includes Section 72.39 that permits the Minister to authorise persons to
acquire or retain cluster munitions for training and counter-measures. Proposed
section 72.39(3) of the Bill states that regulations may prescribe the requirements
relating to an authorisation by the Minister, such as the requirement in paragraph 6 of
Article 3 of the Convention that the amount of explosive submunitions retained or
acquired by a State Party shall not exceed the minimum number absolutely necessary
for the purposes permitted in the Convention.

Stockpiling, retention and transfer of cluster munitions by Non-States Parties — section
72.42

6. Question from the Chair: Many witnesses are concerned that Non-States Parties will
be able to transit cluster munitions through Australian airspace and water and to
stockpile or retain munitions on ADF or other bases on Australian territory. What were
the motivations for the inclusion of this provision in the bill?

Defence Response:
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a)

b)

The Bill provides a defence for military personnel of States that are not party to the
Convention who stockpile, retain or transfer cluster munitions while on a base,
aircraft or ship that is in Australian territory. The defence in the Bill recognises that it
is not appropriate to require these persons to comply with an international legal
obligation to which their sending country has not consented. Notwithstanding this
defence, visiting forces would not be excused from prosecution if they use, develop,
produce or acquire cluster munitions in Australia.

This defence takes into account that Australia engages in military cooperation and
operations with some States that are not party to the Convention — as permitted by the
Convention. This military cooperation and operations may entail the use by foreign
States of bases on Australian territory, or the entry of foreign ships or aircraft into
Australian territory. The Convention expressly permits the continuation of such
cooperation and operations between States Parties and Non-States Parties in
paragraph 3 of Article 21.

It is essential that Australia be able to continue to cooperate with States that have not
signed the Convention. The ability to maintain interoperability with Non-States
Parties is central to the protection of international security, as well as Australia’s
national security.

. Question from the Chair: How will foreign stockpiling and transit be administered and
monitored and what sort of reporting regime has been envisaged?

Defence Response:

a)

b)

d)

The Bill creates the penal sanctions required by Article 9 of the Convention. Article
9 of the Convention requires States Parties to take all legal, administrative and other
measures to implement the Convention, including the imposition of penal sanctions
to prevent and suppress any activity prohibited to a State Party under the Convention.

Consistent with other international agreements that Australia has ratified, Australia
will implement the Convention’s reporting obligations through administrative
measures.

All munitions owned by foreign armed forces that are stored on Australian soil are
required to be managed as 'Commonwealth Explosives', in accordance with the
Explosives Act 1961, and its subordinate regulations and codes. This requires
specific approval for the storage and transportation of these munitions, and their
inclusion in Defence information holdings. Additionally, they are stored in Defence
facilities licensed to store explosive ordnance, and are managed on the Computer
System for Armaments. Consequently, Defence both approves and has full visibility
of all foreign armed forces munitions that are stored on Australian soil.

No foreign armed force will be approved to fire cluster munitions on any Australian
training range. All munitions fired on Australian training ranges by foreign armed
forces are required to comply with the requirements and prohibitions specified under
Defence Instructions and policies for the management of Defence training areas.





