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Question taken on notice regarding clause 196 of the TEQSA Bill (page 14 of the transcript)

Clause 196

It is difficult to arrive at a simple solution to the power described in clause 196 being such a
very broad, unqualified power to disclose higher education information to the public, noting
that the definition of "higher education information" is also very wide (any information
about a regulated entity that TEQSA obtains and that relates to TEQSA's functions, and is not
personal information).

The expression “that relates to TEQSA's functions” is a very broad statement and could be
anything to do with the provision of higher education. There is no real qualification on the
power.

On the other hand, clause 189 states that (for instance) information that relates to an
offence or possible offence under the TEQSA Act or the ESOS Act, or to a contravention of
the TEQSA Act, ESOS or HESA or regulations made under those Acts, may (only) be disclosed
to the persons as set out in clause 189(1). In addition, clause 204 provides that TEQSA may
make Guidelines for clause 189.

As a minimum change, Monash University submits that clause 196 should at least exclude
the provision of information referred to in clause 189. This is especially so, as clause 189
sets out specific rules about the disclosure of such information. It is acknowledged that it
could be argued that clause 189 being specific overrides clause 196, however it is much
better to have this made quite clear.

A further submission is that in addition to the express clause 189 carve out, clause 196 be
included in the table in clause 204, so that Guidelines (which are by legislative instrument -
eg regulations) might be developed by TEQSA (although it would not be compelled to do so).
This would encourage some discussion and framework around what is otherwise a quite
unbounded provision.

It is acknowledged that the Part 2 principles of regulatory necessity, risk and proportionality
should appropriately restrict TEQSA in releasing such information. However, to have an
effective remedy (given harmful information release cannot be wound back), a process of
notification would be helpful.

Therefore, it is suggested that a qualification be included that where TEQSA intends to
release information specific to an individual provider which is confidential or otherwise likely
to harm its reputation, that it give reasonable notice of that intention.

This would not substantively limit the clause further, but procedurally would give a means to
limit unfair and excessive disclosure. It also means that if the definition of ‘confidential or
otherwise likely to harm its reputation’ is ambiguous, TEQSA can opt to err on the
conservative side and give notice on a wide range of matters planned to be released, if not
all matters.
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Supplementary information regarding Monash University’s submission to the Inquiry

Clause 26
Monash University submits that the wording of this clause is problematic and confusing.
The Explanatory Memorandum asserts that "if the other entity does not comply with the

Threshold Standards, TEQSA may impose sanctions on the registered higher education
provider's course accreditation or registration status."

However, if the other entity is for example an overseas university, it cannot reasonably be
expected that it will, in the words of the Explanatory Memorandum "comply with the
Threshold Standards". It will have its own standards to comply with and they will not be
identical to the Threshold Standards.

Monash University suggests that a simple solution to this aspect of the wording is for clause
26(2) to state that "The provider must ensure that the other entity provides the course of
study or the part of the course of study consistently with the Threshold Standards or
equivalent standards." The underlining shows the suggested changes. The first underlining
corrects what appears to be an inadvertent omission.

In addition, the EM should be amended to state that "if the other entity does not comply
with the Threshold Standards or with equivalent standards, TEQSA may impose
sanctions....etc"

We understand the Department’s view is that clause 26 is not intended to provide for issues
related to credit-transfers between courses of study.

However, clause 26 on its current wording does not exclude credit-transfer arrangements.

Because it is a very significant issue, and it bears on the self-accreditation authority under
which the universities assess credit-transfers by equivalence standards, an explicit exclusion
of credit arrangements would be appropriate. The changes suggested above to clause 26(2)
and the Explanatory Memorandum would deal with a conjoint degree offered with an
overseas provider, for example, but would not necessarily exclude credit arrangements.

It is submitted that these arrangements should be completely removed from clause 26, and
that a new sub-clause 26(3) be added:

“This section does not apply to credit or cross credit arrangements wherein a provider
determines that prior or concurrent experience, study or qualifications will be taken to
confer credit for part of a course provided by the provider.”
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Supplementary information regarding Monash University’s submission to the Inquiry

Clause 167

The Committee (through Senator Back at page 15) asked whether it would strengthen the
legislation to include in clause 167 an indication of the range of skills sets that the Minister
might consider for the Panel members, so as to ensure there are no gaps or too much
competition in the same space.

Monash has submitted that the wording be changed as follows:

"the members of the Higher Education Standards Panel should have demonstrated
expertise in the setting of standards in higher education and their implementation at
an institutional level".

If this is not accepted then Monash University submits a reasonable alternative is for clause
167(2)(a) to be amended to - "ensure an appropriate balance of professional knowledge and
demonstrated expertise, including expertise in the setting of standards in higher education
and their implementation at an institutional level".

This would give the Minister an indication of at least one important type of expertise that
should be present in the Panel.
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