Standing Committee on Finance and Public Administration
ANSWER TO QUESTION ON NOTICE

Finance and Administration Portfolio
Additional Budget Estimates Hearing — February 2007

Question: F64-69

Outcome, Output: All

Topic: Monitoring use of Water in Departments and Agencies
Written Question on Notice

Senator Wong asked:

1) Is there any requirement to provide details of how much water is used and how
much water is saved in the annual reports of each department and agency in the
Minister’s portfolio?

2 Is water usage monitored for each department and agency in the Minister’s
portfolio?

3) What is the water usage for each department and agency in the Minister's
portfolio?

4) For each department and agency in the Minister’s portfolio, can information
be provided on whether dual flush toilets are in place in the buildings they occupy?

Answer:

The Department of Finance and Administration (Finance)

1) No. The requirements for annual reports include compliance with Section
516A of the Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999 (EPBC
Act). There is no specific requirement within Section 516A of the EPBC Act to
provide details of water used and saved in department and agency annual reports.

2 No. Finance occupies a number of tenancies, some of which are shared with
other organisations. Separate metering is not available and therefore does not provide
for departmental water usage monitoring.

3) Not available. Refer to (2) above.

4) There are three buildings with dual flush toilets, two with both dual and single
flush toilets and one without dual flush toilets.
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Australian Electoral Commission (AEC)

1) No. The requirements for annual reports include compliance with Section
516A of the Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999 (EPBC
Act). There is no specific requirement within Section 516A of the EPBC Act to
provide details of water used and saved in department and agency annual reports.

(2 No.

(€)) The AEC leases all of its properties. For the majority of leases the requested
information is not directly available to the AEC’s outsourced property provider.

4) There are 74 buildings with dual flush toilets and 58 with single flush toilets.

Australian Rewards Investment Alliance (ARIA)

1) No. The requirements for annual reports include compliance with Section
516A of the Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999 (EPBC
Act). There is no specific requirement within Section 516A of the EPBC Act to
provide details of water used and saved in department and agency annual reports.

2 No. Water use is not monitored in the offices occupied by ARIA.
3) This information is not available.

4) Dual flush toilets are in place in the offices occupied by ARIA

Commonwealth Grants Commission (CGC)

1) No. The requirements for annual reports include compliance with Section
516A of the Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999 (EPBC
Act). There is no specific requirement within Section 516A of the EPBC Act to
provide details of water used and saved in department and agency annual reports.

@) Yes.
(3) 412 kilolitres for 2005-06.

4) Due to the age of the building, dual flush toilets have been installed on an
opportunity basis when cisterns require replacement.
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ComSuper

1) No. The requirements for annual reports include compliance with Section
516A of the Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999 (EPBC
Act). There is no specific requirement within Section 516A of the EPBC Act to
provide details of water used and saved in department and agency annual reports.

2 Yes. Water usage is monitored to ensure that there are no major changes to
previous periods.

3) Water usage for the 2005-06 financial year was 8166 Kilolitres.

4) No. ComSuper does not currently have dual flush toilets in its leased
premises.

Future Fund Management Agency (FFMA)

1) No. The requirements for annual reports include compliance with Section
516A of the Environment Protection and Biodiversity Conservation Act 1999 (EPBC
Act). There is no specific requirement within Section 516A of the EPBC Act to
provide details of water used and saved in department and agency annual reports.

2 No. The building managers monitor water usage across the building, not
specifically the FFMA tenancy.

3 Water usage is determined by the building managers according to each
tenant’s ratio of space occupied.

4) The FFMA has installed dual flush capability in the disabled facilities
constructed during fit out of the tenancy. The existing building facilities do not
include dual flush toilets.
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