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Senator Fisher asked on 22 October 2009 EEWR Hansard page 55. 
 
 
Question 
 
Does the president consult with others before issuing a direction under section 582? 
Irrespective of whether directions have been issued thus far under section 582, has the 
president decided that he does and will consult with others before issuing a direction under 
section 582? 
 
if so, with whom does he propose to consult and why? Section 582(4) enumerates the sorts 
of directions he might make, for example, modern awards in relation to annual wage reviews, 
the conduct of full benches and a direction about the transfer between Fair Work Australia 
members of matters being dealt with by Fair Work Australia.  
 
Does the president believe that the matters enumerated in that subsection make adequate 
provision for the sorts of directions necessary for him to carry out his functions under section 
581, noting that that is an inclusive criteria—not exclusive or limiting?  
 
Does the president believe that provision is adequate to enable him to make the sorts of 
directions necessary for him to carry out his functions under section 581? 
 
 
Answer 
 
Fair Work Australia has provided the following response: 
 
To this point there has been no need to make any direction under s.582 of the FW Act. The 
President has no present plans to consult with anyone in relation to s.582.The existing power 
to give direction in s.582 is considered by the President to be adequate. Applications are 
allocated to members of FWA and Full Benches in accordance with established procedures. 
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