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Outcome 3: Increased workforce participation 
 
Output Group 3.1:  Working age policy 
 
Output: 3.1.1 Working age policy and legislation 
 
 
Question Number:   W992-07 
 
Question: 
Senator Siewert asked at Hansard page 101: What evidence does Centrelink require 
when assessing eligibility as a principal carer? 
 
 
Answer: 
 
A person is a principal carer of a child if: 

• the child is a dependent child of the person, AND  
• the child has not turned 16. 

 
Subsection 5(18) of the Social Security Act 1991 specifies that only one person at a 
time can be the principal carer of a particular child. In all shared care situations, it is 
necessary to determine which of the carers is the principal carer. 
 
A young person is a dependent child of an adult if: 

• the adult has legal responsibility, either alone or jointly with another person, 
for the day-to-day care, welfare and development of the young person AND 
the young person is in the adult's care, OR  

• the young person is not a dependent child of someone else under the previous 
point AND the young person is wholly or substantially in the adult's care. 

 


