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Outcome 1:    Efficient and effective labour market assistance 
 
Output Group 1.2:   Labour market programme management and delivery 
 
Output 1.2.4:   Mutual Obligation initiatives 
 
 
Question Number:   W023-06 
 
Question: 
Senator Wong asked at Hansard pages 61-62:   
Please provide a copy of the material regarding detailed guidelines on Job Search 
Plans and the obligation of JNMs in dealing with job seekers that is available on the 
secure site for Job Network. 
 
 
Answer: 
The Job Search Plan (JSP) guidelines, which are available to Job Network members 
(JNMs) via the JNM secure Internet site, provide detailed information in relation to 
the obligations of JNMs in dealing with job seekers.  
 
This information includes the requirement that any proposed activity or term included 
in a JSP must be of a type that falls within the scope of the Social Security Act 1991. 
Page 10 of the JSP guidelines advises: 
 
Q: What activities can be included in a Job Search Plan?  
 
A: Subsection 606(1) and 544B(1) of the Social Security Act 1991 outline the 

categories of activities that may be included in a JSP.  Any proposed activity 
or term included in a JSP must be a of type that falls within the scope of the 
legislation and be designed with realistic expectations of both the job seeker’s 
capacity to comply and their particular needs. 

 
The JSP guidelines provide a comprehensive list of those activities which are 
allowable under social security legislation as well as a detailed list of the types of 
activities that may not be included in a JSP.  
 
In addition, the JSP guidelines provide information on the responsibilities of JNMs as 
the JSP approval delegate. Page 20 of the JSP guidelines reads:  



 
Q: What are the responsibilities of JNMs as the approval delegate? 
 
A: As the JSP approval delegate, JNMs are required to ensure that the contents of 

the JSP reflect the provisions of the Social Security Act 1991. If  the activities 
or terms contained in the JSP are not consistent with subsections 606(1) to 
606(4) (for NSA) and subsections 544B(1) to (4) (for YA) of the Social 
Security Act 1991, the JSP cannot be approved. 

 
The JSP guidelines also provide information on a job seeker’s rights and 
responsibilities in relation to entering into and complying with an activity agreement 
(JSP). Page 17 of the JSP guidelines advise: 
 

Q: What information do JNMs have to provide to job seekers prior to 
signing a JSP?  

 
A: Job seekers must be given adequate notice of their rights and responsibilities, 

as well as the implications of failing to meet their activity test requirements. 
The ‘Information You Need to Know’ document attached to the JSP should be 
read with the job seeker at the time the JSP is negotiated.  It provides an 
explanation of the various terms in the JSP and clearly outlines the rights and 
responsibilities of the job seeker under the Social Security Act 1991.   

 
It is important that job seekers also understand that they must comply with 
their ongoing activity test requirements (e.g. their PfWA) as well as the 
activities included in their JSP. Job seekers should also be reminded that there 
is an appeals process available through Centrelink in the event that they 
disagree with a decision made by a JNM in approving their JSP.  

 
In relation to the number of job searches included in a JSP, page 39 of the JSP 
guidelines (Attachment F – Setting Job Search Contacts) advises: 
 
“When the JSP is created, the job search activity (J02 code) will be automatically 
generated and the number of job searches will default from the job seeker’s PfWA as 
negotiated with Centrelink.  The number of required job searches for a job seeker 
should generally remain at that level.  In the majority of cases the default will be 4 
contacts except in cases where the job seeker is deemed to already be satisfying the 
activity test e.g. in a full time approved activity.” 
 
 
 




